After Ski ”The Swiss Way”
After ski blir inte bättre än i Schweiz. Landet utgörs till två tredjedelar av alper, och livet kretsar kring bergen, byarna och de lokalt producerade råvarorna. Här serveras kulinarisk raclette och fondue, gjord på ost från byns eget ysteri. Här bränner man sin egen Kirsch, Pflümli och Williams, drycker som inte för inte kallas eau de vie – livets vatten.
Terroir Suisse samarbetar med bröderna Schürch i Rothenburg, där familjen sedan 1929 – i fyra generationer – drivit sitt prisbelönta destilleri. Frukterna skördas varsamt och med stor omsorg för att bibehålla det lokala trädbeståndet.
Eau de Vie à la Terroir Suisse
Länderna i och omkring alperna har en stark & levande kultur kring eau de vie, ett självklart inslag i samband med mat och fest. Den rena och naturliga alpmiljön skapar en unik karaktär, personlighet och egenart, resultatet blir ett starkt uttryck för dess terroir.
När vi tog fram vår selection var målet att kunna förmedla helheten i den kulinariska upplevelsen som schweizarna är så kända för. En fondue utan Kirsch, After Ski utan Williams eller kaffedrink utan Pflümli blir aldrig riktigt så bra som man hoppats på.
I nära samarbete med en av de främsta destillerierna har vi tagit fram tre sorter som utgör grundbulten i den schweiziska spritkulturen. Zum wohl!
Vårt sortiment
Kirsch finns det lika många varianter av som det finns alpbyar och med 350 olika körsbärssorter att välja på blir ingen Kirsch den andra lik. Vår Kirsch har en frisk och blommig smak.
Klicka för mer info!
Pflümli bränns på det sockersöta Löhrplommonet, vilket gör att den får en oemotståndlig, mild och balanserad marsipansmak.
Klicka för mer info!
Denna Alpernas drottning är bränd på de finaste av Williamspäron – resultatet blir en fantastisk Eau de Vie. Mild med tydlig smak av frukt, en av de finaste spritsorterna överhuvudtaget, enligt många.
Klicka för mer info!
Schümli Pflümli
Schümli Pflümli. En schweizisk klassiker bland kaffedrinkar. Hetast på After Skin, tröst en kall vinterdag, vinnande efterrätt en sommarkväll efter att solen gått ner, Schümli Pflümli är alltid en god idé.
Förvärm ett glas
1,5 cl Sockerlag (1 del Muscovado/1 del rörsocker/1 del kaffe)
5 cl Pflümli Terroir Suisse Selection
Fyll upp med kaffe
Skaka el vispa grädde tills den precis tjocknar en smula, lägg upp över sked
Totalt räknat på ca 17 cl
Beställ Pflümli hos systembolaget: Pflümli
Collab med Guilty Pleasure Umeå
Med Guilty Pleasure har Karl-Martin Edin & team, skapat ett eget kulinariskt universum med upplevelser utöver det vanliga, kryddat med en drink- och coktailkultur som ger eko över hela landet. Med ett förflutet hos DUÅ:s legendariska ”hidden boutique bar Open/Closed” och korad till sveriges bästa bartender 2015 i ”Diageo World Class Bartender of the year”, så är han fast förankrad som en av sveriges främsta.
Nya stjärnor tänds i Umeå, nu senast Olivia Hermansson som representerade Sverige i Diageo World class ”New Modern Classic” i Sâo Paolo.
Vi är glada och stolta över vårt collab som resulterat i ett antal omtolkade klassiker & signaturdrinkar, alla med utgångspunkt i våra Eau de vier. Bli inspirerad och enjoy, se nedan!
Foto/Video: Robert Ekblom på Electric Films i Umeå
Skiers hütte - våra vänner i Åre
Skiers hütte har tagit den schweiziska hüttekänslan upp till Åre, något de inbitna skidåkarna älskar. Vi är glada och stolta att få verka som partner och leverantör av fonduer, Eau de Vie, raclette och annat gott. Här några gästers betyg:
Idag hade vi besök av Ricco (Swiss-german) & mentor @ninaoqvist som rest från @davosklosters bara för att äta fondue. Och de blev inte besvikna. Eller som Ricco sa: ” I’m born and raised on cheese. But this is beyond next level. chGEEses!”. Tack för besöket och go resa hem till swissland 🇨🇭 #bestfondueever #skiershütte #loveswitzerland #älskaåre #schweiziåre @terroirsuisse
Läs mer
Man vet att man har bra fondue när guider från Chamonix tar sig till Åre för att få äta ”riktigt god fondue i en alp hütte efter några bra åk” som @mountainrelations utryckte det idag 😆🫕🇨🇭⛷#bästfondue #värtresan #älskaåre @terroirsuisse
“More swiss than Switzerland” & “I have been eating raclette my whole life but this is on another level – 6 out of 5, Absoluter Wahnsinn!”
Demian Franzen with family, born, raised and live in Zermatt. #skiershutte #skutan #terroirsuisse #raclette @franzendemi @fischerski
Toni Schürch - vår producent
Toni Schürch och hans bror Stefan driver en av Schweiz främsta destillerier strax utanför Luzern i innerschweiz, grundat i bästa hantverkstradition.
Det nära samarbetet med de lokala bönderna, under generationer, säkrar tillgången på ypperlig frukt. Fruktens kvalitet parat med hantverkskunnande och omsorg om det lokala har skapat en smakupplevelse utöver det vanliga, något som uppmärksammats med en rad utmärkelser.
After Ski - vi tar känslan till fjällen (eller staden)
Kanske har du egna minnen av en lyckad After Ski nere i Alperna? Nu tar vi de kulinariska alperna till de svenska fjällen.
Med vår Terroir Suisse Selection kan du erbjuda dina gäster en äkta schweizisk After Ski. Vi har dryckerna. Vi har ostarna. Vi har en fantastisk fondue och vi har prisbelönad raclette. Var och en för sig är de utsökta. Tillsammans gör de klassiska måltider som fondue och raclette till gastronomiska höjdpunkter.
Vi ses på schweiziskt vis – i de svenska fjällen, i storstadens brus eller hemmavid. En guete!
PS. Videon är från ett After Ski event som vi genomförde med Restaurang Kajen i Nacka, Stockholm. Vidare har vi genomfört motsvarande när Svenska Alpina Skidlandslaget firade 25 år med Audi & när Skiershütte haft sina kundkvällar. Alltid lika roligt!
Schweizisk After Ski som koncept
Vem älskar inte en After Ski och vad kan vara bättre än den schweiziska versionen? Vi har genomfört ett antal events på detta tema och kan bara konstatera hur bra det brukar bli. Har du själv tankar kring detta och vill bolla idéer kring hur det skulle kunna genomföras i restaurangmiljö, maila oss på info(at)terroir-suisse.se så tar vi ett snack. Med vår samarbetspartner Gastro Import kan vi erbjuda det mesta i delikatesser, tillbehör och dryck.