Om oss

Om oss

Med Terroir Suisse skapade vi 2010 en plattform för att berätta historien om hur Schweiz blivit en av världens främsta producenter av kvalitativ ost, vad som gör skillnad och fakta kring några av både deras allra mest kända sorter men också ett urval av den uppsjö andra ostar som landet producerar. 

Nu efter mer än 12 års verksamhet kan vi bara konstatera att vår uppgift är viktigare än någonsin, att skapa tillgång och mervärden för oss som älskar den schweiziska matkulturen. En Guete. 

Hur det startade

1991 flyttade jag ner till Schweiz och hamnade i den tyska delen, där det talades en rätt så utmanande lokal dialekt; schweizertyskan eller ”schwiiizerdütsch”.  1995 gifte jag mig och fick barn med en ur-äkta schweiziska från Kanton Uri, Sabine Hodel. Det var ett äventyr att få insyn i en helt annan kultur och att omfamna dess människor, jag blev väl emottagen & fick jag chansen att uppleva Schweiz med ett inifrånperspektiv. Efter ett antal år, först på IKEA och sedan som egenföretagare i bokbinderibranschen, startade jag 2010 upp Terroir Suisse, som ett kulturellt ”gångjärn” mellan de två länderna, språken och dess traditioner.

Vänner & partners

Ett antal människor och organisationer har spelat en avgörande roll under resans gång;

  • Sabine Ekberg som var med och definierade vår roll & uppgift
  • Fanny Stenberg vars input vad gäller det grafiska och konceptuella varit avgörande.
  • Joachim Petterson på Honey Design Stockholm som skapat vår logotyp, grafiska profil och hela vår varumärkesidentitet – koncept, etiketter, hemsida, aktiviteter, butiksmaterial, merchandise och hela faderullan. Utan Jocke, och hans ofta geniala idéer & strategiska input, hade Terroir Suisse inte haft den räckvidd & framgång som vi har idag. Fler fina jobb kan du se på http://honeydesign.se
  • Skickliga illustratören SaraMara har varit högst delaktig i utsmyckningen på en del av våra produkter så som alper, djur, frukter, växter och inte minst Willem Tell på vår schweiziska bondost. Titta gärna in på hennes hemsida http://sara-mara.se
  • Fantastiska fotografer som tex Pål Allan, Roland Persson, Stefan Wettainen, Bastien Artigas, Robert Ekblom mfl
  • Rolf Beeler, den schweiziska ostpåven vars inflytande inte nog kan betonas.
  • Dominik Flammer, schweizisk matjournalist & författare vars böcker satt Schweiz på kartan som matkulturellt centrum i Europa.
  • Alla de som verkar inom detaljhandeln, som hjälpt oss med viktiga råd & dåd och som blivit en del av vänskaran, däribland Jörgen Larsson på Sabis Fältöversten, Anders Karlsson på Garpes, Thomas Karlsson på Arla Unika, Fredrik Mathiessen på fd ICA Kvantum Gränby Centrum, Tobias Ljung på ICA Supermarket Åre, Chatrin Jakob från Blommor & Brie & många många fler.

Ett stort tack till er alla, utan er ingen Terroir Suisse!