Raclette - den schweiziska nationalrätten
Enligt legenden uppstod måltiden raclette i de schweiziska alperna, när en gammal herde råkade lägga sin ost alltför nära elden. För att rädda vad som räddas kan, skrapade han upp resterna på en skiva bröd och upptäckte till sin förvåning att det smakade himmelskt – racletten var född (ordet ”racler” betyder just ”att skrapa”). Idag är raclette schweizarnas fredagsmys, och den avnjuts gärna med mandelpotatis, syltlök, cornichonger och lite kallskuret. Och vad finns i glasen? Kirsch från Terroir Suisse, naturligtvis. Och kanske ett glas vitt som tex en Riesling eller Pinot Gris. Raclette ska njutas tillsammans med det sociala umgänget i fokus. ”En Guete” som vi säger i Schweiz (Smaklig måltid). Vår fina Kirsch beställer du från Systembolagets beställningssortiment:
Avnjut raclette på klassiskt vis med kokt fin potatis typ Amandine/Asperges/Mandelpotatis, cornichonger och syltlök. Eller varför inte lägga till andra godsaker som t.ex. lufttorkad skinka, kryddiga korvar, svamp, ananas, broccoli, paprika, mm. Det är bara fantasin som sätter gränser. En guete!
Löjligt enkelt - onödigt gott
Sätt på kastrullen med potatis, upp med raclette-järnet på bordet, duka fram tallrikar och bestick, koka te, förbered och gör i ordning alla tillbehör som broccoli, zuccini, cornichonger, svamp, syltlök, mm. Och pudrar du lite paprikapulver på osten innan den åker in i raclettejärnet så får du en härlig yta. Servera med nykokt delikatesspotatis. Middagen är klar.
Ett slags schweizisk tacos i all sin enkelhet, lekfull tillredning vid bordet, oändliga möjligheter till variation vad gäller tillbehör. Det här sättet att äta bidrar till det som vi tycker är viktigast; att vara tillsammans, äta och njuta.
Inga tillsatser - bara mer smak
Visste du förresten att Schweiz är det enda land i världen där samtliga osttillverkare helt frivilligt avsagt sig all användning av färgämnen och ytbehandlingsmedel (som t.ex. E235 Natamycin, ett konserveringsmedel och antibiotikum verksamt mot svampangrepp)? Det gör att du med gott samvete kan njuta av din raclette från Terroir Suisse med kanter och allt. Det blir godast så.
Vårt sortiment
En klassisk raclette, utsedd 6 gånger till bästa raclette i Swiss Cheese Awards.
Klicka för mer info!
Lagrad 5 månader
En underbar raclette smaksatt med grönpeppar, prisbelönt 2 gånger i Swiss Cheese Awards.
Klicka för mer info!
Lagrad 5 månader
En kryddstark raclette, 2 gånger belönad med guld i Swiss Cheese Awards.
Klicka för mer info!
Lagrad 5 månader
Schweizisk Bondraclette är en äkta gårdsost och en specialitet från Schweiz.
Klicka för mer info!