Le Gruyère AOP

I vilken Gruyère är du kär?

I den schweiziska regionen Gruyère finns ett ysteri i nästan varje by, och alla gör sin ost efter samma recept. Så har det varit sedan 1100-talet. Men med över 160 ysterier och 1800 mjölkbönder blir ändå ingen ost den andra lik. I vilken Gruyère är du kär?
Gruyère AOP - en tradition att vårda

Sortorganisationen tillvaratar och skyddar Gruyère AOP som varumärke och produkt. Här deras egna ord om den uppgift som är så viktig:

”The Interprofession du Gruyère is composed of representatives of milk producers, cheesemakers and refiners. It actively defends the interests of Gruyère AOP, manages the protected designation of origin label, promotes and protects the ’Le Gruyère AOP’ brand, defines market operating rules and their application and all other actions relating to the interests of Gruyère AOP.”

Läs mer nedan om vilka krav man ställer i tillverkningen!

Läs mer

  • 70 % av fodret kommer från den egna gården
  • Ensilage är inte tillåtet
  • Mjölken levereras två ggr / dag 
  • Inga tillsatser
  • Spårbar mjölk
  • Mjölken får transporteras max 20 km
  • Mjölken används inom 18 timmar efter mjölkning
  • Endast opastöriserad mjölk
  • Inga konserveringsmedel
  • Inga tillväxthormoner

Le Gruyère D´Alpage AOP - smak av sommar

Under september är det premiär för vår Gruyère D´Alpage AOP. Den här sommarvarianten på Gruyère från certifierad alp är gjord på den absolut finaste mjölken, ju högre upp i bergen desto fler örter i betet, ju mer varierat bete desto bättre mjölk=finare ost med fler omega3 fetter samt smaker. Inga tillsatser eller kraftfoder, bara kor som är tillfreds och som kan bli över 20 år gamla.

Far och son, Alexandre & Jaques Murith. Alexandre kyler ner armarna innan de doppas i 57 grader och samlar upp ostmassan. Rikaste av betesmarker, det allra bästa av obehandlad mjölk, kor runt hörnet, uråldriga traditioner och kunskap som gått i arv i generationer, hårt arbete och passion. Stolthet över vilka de är och det dem producerar.

Vårt sortiment

Gruyère Doux är gjord på förstklassig, opastöriserad mjölk och har en mild, söt och nötig smak.

Klicka för mer info!

Lagrad 6 månader

Gruyère Réserve har utvecklat de typiska kristallerna, men med bibehållen ung och frisk karaktär. Super Gold-vinnare (2022) and silvermedalj (2023) i World Cheese Awards.

Klicka för mer info!

Lagrad 9 månader

Gruyère Cave är lagrad i en extra fuktig och grottliknande källarmiljö, har samsas den med Vacherin Fribourgoise i smakbildande bakteriemiljö. Guldvinnare i Concours International de Lyon (2023) och bronsvinnare i World Cheese Awards (2024).

Klicka för mer info!

Lagrad 13 månader

Gruyère Noir är ost på allra högsta nivå. Vinnare av Super Gold (2022) och Silver (2023) i World Cheese Awards.

Klicka för mer info!

Lagrad 16 månader

En underbar sommargruyère med smak sommarens örter och gräs, högt upp på alpen. Tillverkas hantverksmässigt i små volymer enligt gamla traditioner. Korna går fritt och får bara naturligt bete.

Klicka för mer info!

Lagrad 13-16 månader

Gruyère Vieux har extra lång lagringstid för att få en kraftig, komplex smak. Tvåfaldig guldvinnare i Concours International de Lyon (2022, 2023) och guldvinnare i World Cheese Awards (2024).

Klicka för mer info!

Lagrad 20 månader

Ekologisk Gruyère är producerad enligt BIO Suisse mycket höga, ekologiska krav.

Klicka för mer info!

Lagrad 12 månader
Gruyère - älskad schweizare

Det är lätt att älska den här osten med rötter från 1100-talet. Vi är stolta och glada över att få vara en del av kedjan som tar Alpernas guld upp till oss i norden. 

Vi fick ett enormt gensvar på vår aktivitet ”Kär i Gruyère”, det visade sig svara upp mot känslan som de flesta av oss har när vi ska relatera till den här fantastiska osten: ren kärlek. 

Detta kommer återkomma i butiksmiljö, med tävlingar på sociala media etc, så håll ögonen öppna så hoppas vi att få chansen att dela kärleken till denna ost med dig!

von Greyerz vapen
Släkten von Greyerzer's vapen med ordspråket "Virtus Transvolat Nubila", översatt till "Dygden genomtränger töcknet".
I tranans rike - hur det började

Här en text om regionens fascinerande historia från Clément Fontaine, ”Sous la bannière de la Grue”

”Nearly two millenniums ago, following close on the legendary age of giants, goblins and good fairies, the uninhabited regions surrounding the Sarine river were invaded by hardy tribes of Vandals and Burgudians who came from the North in search of new lands to settle and develop.

At the time the area was part of ”Helvetia”, a province of the then declining Roman Empire. One of the warlords, Gruérius, painstakingly followed the river towards its upper regions and the mountains beckoning in the background. 

 

Läs mer

The country was wild, unexplored and covered with forests. Prospecting with a few close friends, ahead of his considerable retinue of warriors, families and livestock, he scrambled up the steep cliffs at the head of the main river valley and set foot on the wide sweep of an unexpected plain. He saw the three smaller river valleys winding down from the mountains to feed the Sarine, the forests full of animals and birds, the protective mountains surrounding the plain and the brave little rocky hill which stood out in the middle. He was enthralled, he knew instinctively that he had found his ”promised land”.

 

He decided, there and then, that this was where he would put down his roots. He would build his castle on the hill which provided an overall view of the plain and the valleys leading into it. The rocks at the base would be an efficient buttress if danger threatened.

 

He climbed the hill and as he stood there on a rocky outcrop in the setting sun, drinking in the beauty of the site, a white crane winged its way out of the bright orange-red sky, circled majestically and landed trustingly on his shoulder. Delighted, he heralded the bird as a good omen and announced to his faithful henchmen that this was where they would settle. He would call the area ”Gruérius” and his coat of arms would bear a white crane on a deep red background.”