Expedition Alpost
Alperna, det mest schweiziska som finns? Gnistrande snö, afterski, skidåkning i svart pist, lunch i backen med solen i ansiktet, kaffedrinkar, trötta ben. Men Alperna är också en sommarupplevelse och skådeplats där magiska ostar blir till. Expedition Alpost letar fram och ger dig möjlighet att ta del av det schweiziska alp-guldet.
Vi beger oss ut på en smakresa där vi letar fram alp-guldet för att kunna bjuda på den rena smaken av Alp.
"Att ta alpen ner till dalen "
Ruedi Föhn från Alp Dräckloch berättar vad som gör hans ost så speciell;
Alpen och betet ligger på hög höjd, korna får inget tillsatsfoder, det är gamla schweiziska raser, de har kvar sina horn, naturlig och högkvalitativ djurhållning, traditionella tillverkningsmetoder mm.
”Vårt mål är att ta Alpen ner till dalen, med allt det värdefulla som det innebär”. Ruedi pratar ”schwiizerdütsch”, visst är det vackert?
Certifiering - allt är inte alp i Schweiz
All ost som kommer från Schweiz är inte Alpost, vet du vad som utmärker en äkta Schweizisk Alpost?
🏔Den är certifierad enl ”Berg- und Alp-Verordnung vom 25.Mai 2011”, (BAIV)
🏔Den tillverkas bara på obehandlad sommarmjölk, på plats uppe i Alperna på hög höjd. 95 % av Alp-ysterierna ligger på mellan 1000 och 2500 m.öh.
🏔Tillverkas hantverksmässigt i små volymer enligt gamla traditioner.
🏔Korna går fritt och får bara naturligt bete.
Att producera på en Alp
Hög höjd, ren luft, omväxlande väder, alpängar med mer än hundra olika sorters örter och gräs, friska djur, återhållsam och hållbar användning av naturen. Det är förutsättningarna för schweizisk alpost, certifierad, tillverkad i handarbete från maj-september i små volymer och helt utan tillsatser. Ett stycke naturupplevelse.
Hantverket. Med korna runt knuten så blir det bara några meters transport av mjölken innan den landar i kopparkitteln. Här värms den upp innan mjölksyrebakterier och löpe tillsätts, efter att mjölken koagulerat så skärs den med en ostharpa. Ju finare korn desto hårdare ost. Hela processen kräver erfarenhet och fingerspitzgefühl för ett bra resultat, ett gott hantverk helt enkelt.
Och vid 9 snåret så dukas det fram en traditionell ”Z´nüni”, frukosten man har gått och längtat efter när man har varit igång sedan kl 5 på morgonkvisten. Mums!
Att affinera på en Alp
Att Affinera är från början en fransk term och betyder att lagra/låta mogna, affinaget ger smak och står enligt schweizarna för halva den slutliga smakupplevelsen. Man kan inte affinera en sämre ost till att bli bättre, kvaliteten måste vara på topp från början. Det börjar redan med ”gülleloch”, dvs gödselstacken som sedan sprids på åkrarna, sammansättning av betet, väder och vind, djurhållning etc. Mjölkens sammansättning (mjölkfett, vatten, proteiner, naturliga sockerarter), kulturerna, löpet och tillverkningen bildar utgångspunkten för affinaget som sedan lyfter eller håller tillbaka de biokemiska reaktionerna som ger osten dess smak, doft och textur.
Rätt temperatur, fuktighet och bakterie-kultur i rummet som osten lagras i är avgörande. Under mognadsprocessen tvättas ostarna i olika blandningar med saltlake, alkohol eller örter alternativt så torrborstas dem. Våra ostar har en lång resa bakom sig, mycken uppmärksamhet och kärlek har riktats mot dem, allt för att du ska kunna njuta av det färdiga resultatet. En Guete!
Vårt sortiment
Sommaren 2022
Sommaren 2022
I kantonen Sankt Gallen i östra delen av Schweiz, strax väster om gränsstaden Mels, hittar du Alpen Kohlschlag, en sk Alp-kooperation.
Klicka här för mer info!