🇨🇭🏔️ Efterlängtad premiär för 2022 års Le Gruyère d’Alpage, nu perfekt mogen efter lite mer än ett års lagring/affinage!
För några år sedan besökte vi far och son, Alexandre & Jaques Murith. Alexandre kyler ner armarna innan de doppas i 57 grader och samlar upp ostmassan. De rikaste av sommarens betesmarker, det allra bästa av obehandlad mjölk, korna runt hörnet, uråldriga traditioner och kunskap som gått i arv i generationer, hårt arbete och passion, stolthet över vem de är och gör. Det är hemligheten kring den fantastiska @gruyere_aop D’Alpage.
🏔Korna leds i maj upp till de frodiga alpängarna där de stannar ända till september och betar. Variationen och det örtrika betet ger mjölken djupa och långa smaker med aromatisk karaktär. Ju högre upp i alperna desto bättre och mer sammansatt bete med större variation av örter vilket ger en fantastisk mjölk! Inget ensilage eller kraftfoder används, bara frodiga ängar och kor som är tillfreds med livet och som kan bli över 20 år gamla. Alpage lagras i 13–15 månader.
Le Gruyère d’Alpage AOP pressas enbart med hjälp av duk. Osthjulen är ibland något mindre, med en vikt på cirka 25 kilo. I början av hösten återvänder alpherdarna och korna från bergen. Den här processen med att föra ner boskapen från bergen inför vintern kallas för ”désalpe”, och firas på ett passande sätt.
Vår Gruyère D’Alpage, som är AOP- och alpostcertifierad, kommer i år från mejerierna:
🇨🇭La Givrine med GPS-koordinaterna: 46.4567, 6.10783
🇨🇭Olivier Humbert på Alpine Pasture La Bursine med GPS-koordinaterna: 46.5693