Vinterns mest efterlängtade ost
De schweiziska alperna i Kanton Vaud är födelseorten för en av vinterns allra mest efterlängtade ostar, Vacherin Mont-d’Or. Mjölken från det högalpina landskapet används under större delen av året till att producera den berömda Le Gruyère d’Alpage AOP men när mjölken ändrar sammansättning under hösten och blir knappare, så ställer man om produktionen. Den fetare och rikare mjölken används då till att göra en av regionens allra mest älskade säsongsmässiga ostar.
Swiss Vacherin Mont-d'Or AOP
Vacherin Mont-d’Or AOP är en unik mjukostspecialitet från Waadtländer Jura. I Vallée de Joux tillverkas den sedan över 100 år kärleksfullt för hand för att därefter mogna till sin delikata, milda smak i den traditionella affinage-källaren och i samband med detta får den sitt typiska smak med spår av tannin från bältet av inhemsk gran.
Vacherin Mont-d’Or AOP producerades ursprungligen från oktober till våren eftersom det saknades mjölk till tillverkningen av de stora Gruyèreblocken tidigare på vintern. Detta blev senare till en tradition. Idag pågår produktionstiden från augusti till slutet av mars.
Efter att ostmassan har pressats, sveps osten in i en handgjord rem av tallbark och sänks i ett saltbad i 2 till 4 timmar. Sedan lagras den på tallbrädor. Under de följande 17 dagarna vänds och tvättas osten regelbundet. Vid slutet av affinaget förpackas Vacherin Mont-d’Or AOP i en likaså handgjord träbox. Dess diameter är något mindre än osten, så att de önskade vågorna i skalet kan bildas. Osten smakar bäst när den tillagas i ugnen som hel ost. I smält tillstånd är dess textur särskilt krämig och flytande, och höstens tanninsmak utvecklas optimalt.
Hemligheten bakom
#1 Barken; hemligheten bakom den unika smaken. Remsan av bark, skurna ur och handgjorda av Jura-tallar, överför och blandar trädoftens subtilitet med ostens smaker. För en helt enastående smak.
#2 Mjölken från alpängarna i Vaud Jura. Producerad inom ramen för en strikt definierad PDO (ursprungsbeteckning) får Vacherin Mont-d’Or sin lenhet från mjölken hos kor som utfordrats med örter och blommor. Producerad uteslutande mellan augusti och mars utvecklar Vacherin Mont-d’Or sin unika och oefterhärmliga arom och textur.
#3 Traditionen med kunnande som spänner över två århundraden, har män och kvinnor i denna region tillverkat dessa läckra komjölkspecialiteter, inbundna med trä & bark, varje år vid samma tid. I de källare där den sista fasen av produktionen äger rum, finns nu mindre än femton ostproducenter och affinörer kvar som upprätthåller traditionen för vårt egna höga smaknöje.
Smak & tradition sedan 1812
Legenden säger att en soldat från Bourbakis armé förde den berömda receptet till Les Charbonnières år 1871. Dokument i arkiven nämner dock leveranser av Vacherin redan år 1812. Ostmejeriet Charbonnières, grundat 1865, har producerat Vacherin Mont-d’Or sedan den första dagen av sin existens, vilken då mognades av Jules-Moïse Rochat.
Vårt sortiment
Vacherin Mont-d’Or AOP är en unik mjukostspecialitet från Waadtländer Jura. I Vallée de Joux tillverkas den sedan över 100 år kärleksfullt för hand för att därefter mogna till sin delikata, milda smak i den traditionella affinage-källaren. I samband med detta får den sin typiska smak med utsökta spår av tannin från bältet av inhemsk gran.