Tête de Moine AOP

13596 etiquette_TdM_CLASSIQUE_AOP_v1
800 år av smak & tradition

Ett recept äldre än 800 år. En tradition och hantverk som bevarats under generationer. Mjölk fylld av smaker och näringsämnen. En ost hyllad av kungar & adel. Tête de Moine är en ost som toppar upp, piffar, kröner, kryddar & maxar det du älskar. Vare sig det är smörgåstårtan, råbiffen, salladen, mackan, festen eller julbordet.

Läs mer

Osten som idag kallas ”Munkhuvudet” var känd under namnet ”Fromage de Bellelay”, vilket härstammar från klostret där den skapades. 

 

Under århundraden har den använts som betalningsmedel, blivit serverad åt kung & adel i Europa och ansetts vara Jurabergens delikatess. Denna aromatiska, halvhårda ost har avlägset släktskap med storebror Gruyère, dock med en helt egen karakteristisk konsistens & smak.

 

När den sk girollen uppfanns i början av 80-talet blev det möjligt att skära upp osten i vackra och välsmakande rosetter, en succé i dagens aperitifkultur. En varning dock; när du väl börjar dra runt Girollen så slutar man först när osten är slut. 

Toppa upp det du älskar mest

Toppa högtid, fest, kväll & ostbricka. Kort sagt, man kan toppa det mesta med dessa underbara små rosetter med bedårande , djup smak.

Testa att toppa upp en klassisk råbiff, smörgåstårta, räksmörgås, bondsallad mm med rosetterna från en Tête de Moine, det höjer upplevelsen inte bara för smaklökarna utan blir även en fröjd för ögat. 

En ost för högtiderna

Att fira högtider är att fira tidens gång och våra årstider, med vänner och familj. Vissa maträtter är starkt förknippade med högtiderna men med Tête de Moine kan du förnya, förstärka och överraska. Ett fat med Tête de Moine-rosetter lyfter festen.

På julbordet blir det ett välkommet avbräck från det vi är vana vid, en julhälsning från mellaneuropa och en svunnen tid. Påsk, midsommarafton, kraft- och surströmmingspremiär, högtider som gjorda för den stilla njutningen av Tête de Moine-rosetter.

Juni månads alla receptionen, avslutningar och fester blir enkelt att sätta piff på med aperitifens bästa vän, Tête de Moine. Dra ett par snabba varv med girollen och voila har du världens bästa plockmat. Enklare kan det inte bli. 

Vårt sortiment

Tête de Moine AOP Classic är en aromatisk liten ost (ca 800g) från Jurabergen.

Klicka här för mer info!

Affinerad minst 2,5 månad