Birehong - sötma utan socker
1749 porträtterades en bonde som sålde ”Birrähung”, dvs Birnenhonig/Päronhonung på Schweizertyska. Ända sedan 1600-talet sålde man denna åtråvärda, och något billigare produkt än honung, på marknaderna som sockerersättning. Socker var ouppnåeligt dyrt ända tills sockerbetan gjorde entré, därefter förlorade Birehong sin betydelse.
Vår Birehong tillverkas i Innerschweiz enligt gammalt recept, precis som ursprunget. Vår producent använder tre olika sk ”Hochstammbäume” , dvs de vackra högstamsträden som står som solitärer på åkrarna; Gelbmöstler, Schellen- och Schweizer Wasserbirnen. Av de här ekologiska matpäronen pressar man ut musten för att sedan långsamt reducera den till en trögflytande massa, Birehong är född.
Fantastisk i matlagningen, i salladsdressing, till våra Gruyèrer och mycket mer. Ringla den över lite hallon och glass, mums.
Vårt sortiment
Birehong är ett klassiskt schweiziskt sött tillbehör på ostbrickan som lyfter ostarnas smaker till nya höjder.
Klicka för mer info!