Quiche Lorraine med gruyère & pancetta

En älskad klassiker, underbart god kombinerad med en fräsch grönsallad

8 PORTIONER

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3st ägg
  • 2,5 dl vispgrädde eller mjölk eller blanda 50/50
  • 240g riven gruyère från Terroir Suisse
  • 100g tärnad pancetta
  • ev dijonsenap och några tomatskivor
  • salt och peppar

1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och smör. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 8 port). Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

3. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen 10-15 minuter.

4. Stek pancettan knaprig i en stekpanna

4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och den nystekta pancettan.

5. Blanda i osten tillsammans med salt och svartpeppar i äggblandningen.

6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.

Serveras varm eller kall tillsammans med en grönsallad och en syrlig vinägrett.