Le Gruyère d’Alpage AOP

Le Gruyère d’Alpage AOP

Le Gruyère D’Alpage AOP – smaken av alp­sommar

I september lanserar vi vår Gruyère D’Alpage AOP. Denna sommarvariant av Gruyère, från certifierade alpbeten, tillverkas av den allra finaste mjölken. Ju högre upp i bergen korna betar, desto fler örter på betet – och ju mer varierat bete, desto bättre mjölk = en finare ost med mer omega-3-fetter och rikare smak. Inga tillsatser eller kraftfoder – bara nöjda kor som kan bli över 20 år gamla.

Vi har valt en ny producent, Fabien Kolly (tidigare världsmästare), som ystar osten uppe på Alp Montasson:

”Jag heter Fabien Kolly. Under sommarmånaderna flyttar jag, min fru Sonja, våra tre barn och min mamma upp till Montasson-alpen, belägen på 1 013 meters höjd. Redan i maj förs våra kor till Montasson, den första och lägst belägna fäboden. Allteftersom sommaren fortskrider vandrar de vidare uppåt i bergen och byter betesmarker i takt med att gräset spirar på nya höjder. Osten tillverkas på det ursprungliga, hantverksmässiga sättet – över öppen vedeld. Det ger varje hjul sin unika karaktär, ett smakrikt arv från bergen som vi med stolthet för vidare.”