En älskad klassiker, underbart god kombinerad med en fräsch grönsallad
8 PORTIONER
Ingredienser
- Pajdeg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 125 g smör
- 1 ägg
Fyllning
- 3st ägg
- 2,5 dl vispgrädde eller mjölk eller blanda 50/50
- 240g riven gruyère från Terroir Suisse
- 100g tärnad pancetta
- ev dijonsenap och några tomatskivor
- salt och peppar
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och smör. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 8 port). Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
3. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen 10-15 minuter.
4. Stek pancettan knaprig i en stekpanna
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och den nystekta pancettan.
5. Blanda i osten tillsammans med salt och svartpeppar i äggblandningen.
6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.
Serveras varm eller kall tillsammans med en grönsallad och en syrlig vinägrett.