Rolf Beeler Selection
”Man ska kunna smaka
vad kon har betat av”
Rolf Beeler tillhör en exklusiv skara av ”Maître Fromager Affineur” (ostaffinatörer). Han håller sin vakande hand över allt ifrån kontakten med bonden, om vilka örter som kon bör äta, över tillverkningen i de mestadels mindre by-ysterierna och till slut över den så viktiga lagringen. Rolf Beeler arbetar oförtrutet sedan nära 30 år för att höja medvetenheten kring kvalitet och för att lovprisa ”den opastöriserade osten”.
När man umgås med Rolf kommer alltid en lång utläggning om hur ostindustrin ofta erbjuder ung och ointressant ost, till nytta för egen vinning och till nackdel för våra smaklökar. Rolf Beeler borgar för de värden som schweizarna står för; egensinnighet och envishet. Och framför allt passion.
Max McCalman är världens första ost-sommelier i USA. Han sätter varje år upp en rankinglista för alla världens ostar. Av de totalt 18 ostar, som Rolf Beelers Selection omfattar, placerade sig 17 i den översta tredjedelen. Av de 11 första kom 5 från Rolf Beeler. Hans Sbrinz delade första platsen med den engelska ”The Spenwood” med fantastiska 99 poäng. Rolfs ostar vinner regelbundet fina priser; nu senast vann hans ”Toggenburger” guldmedalj i ”The world cheese award”.
Idag säljs Beelers ostar förutom i Schweiz, på ett fåtal ställen i världen, bl a i New York, Berlin och Milano. Och genom Terroir Suisse – nu även i Stockholm och Göteborg.