Terroir Suisse Selection

Ett 800 år gammalt recept

Tête de Moine är en av de äldsta ostsorterna i Schweiz med mer än 800 år på nacken. Osten som idag kallas ”Munkhuvudet” var känd under de första 600 åren under namnet ”Fromage de Bellelay”, vilket härstammar från klostret där den skapades.

Under århundraden har den använts som betalningsmedel, blivit serverad åt kung och adel i Europa och ansetts vara Jurabergens delikatess. Denna aromatiska, halvhårda ost har avlägset släktskap med storebror Gruyère, dock med en egen karaktäristisk konsistens och smak.

När den så kallade Girollen uppfanns i början av 80-talet blev det möjligt att skära upp osten i ytterligt vackra och välsmakande rosetter, en succé i dagens aperitifkultur. En varning; börjar du dra runt Girollen slutar man först när osten är slut.

 

vår III_0065sallad-I_0088_800x800

Foto: Stefan Wettainen