Terroir Suisse Selection

Originalet

Ursprunget till den så kallade ”Schweizerosten”. Med rötter från 1500-talet utgör den upp till 120 kg tunga osten en gigant i ostarnas värld. Storleken på osthjulen kan vi tacka den ryska tsaren för. Han la massiv skatt per ost på importen, vilket de smarta schweizarna raskt kringgick genom att göra större och större hjul.

Vi har funnit en kvalitet som söker sin like, med ett urgammalt recept och en tradition där alpina ängars blommor, örter och gräs ger underbar karaktär åt den opastöriserade mjölken. 18 månaders fuktig källarlagring ger väsentligt finare karaktär än den gummiliknande, torrt lagrade och alldeles för unga osten som annars är så vanlig. Aromatisk och utpräglad söt nötsmak dröjer sig kvar i gommen. Skär du upp den spiller ”Glädjens tårar” ut i form av fukt, som är ett tecken på den höga kvaliteten.

Mångsidig i allt från frukostpålägg, tilltugg, ostbricka, Croque Monsieur, fondueingrediens mm.

I glaset kan denna ost ha sällskap av förslagsvis fin gammal Bordeaux, Pinot Noir, eller Gewürztraminer.