Terroir Suisse Selection

Originalet

Ursprunget till den så kallade ”Schweizerosten”. Med rötter från 1500-talet utgör den upp till 120 kg tunga osten en gigant i ostarnas värld. Storleken på osthjulen kan vi tacka den ryska tsaren för. Han la massiv skatt per ost på importen, vilket de smarta schweizarna raskt kringgick genom att göra större och större hjul.

Smaken är aromatisk med utpräglad söt nötsmak som dröjer sig kvar i gommen. Skär du upp den spiller ”Glädjens tårar” ut i form av fukt, som är ett tecken på den höga kvaliteten.

Terroir Suisse Selection har två kvaliteter; vår vita med mer än 12 månaders fuktig källarlagring som får smakerna att blomma ut samt vår mer exklusiva svarta med minst 19 månaders fuktig källarlagring som ger en kraftfull och tydlig karaktär.

Emmentaler är mångsidig med ett stort användningsområde, som frukostpålägg, som snack, på ostbricka, i Croque Monsieur, på hamburgaren, som fondueingrediens, mm.

I glaset kan denna ost ha sällskap av förslagsvis fin gammal Bordeaux, Pinot Noir, eller Gewürztraminer.

TS_EmmentalerAOP