Exportör av schweizisk smakkultur

Det startade som en diskussion kring de bästa schweiziska ostsorterna och var man kunde få tag på dem i Sverige. Vi fann ett stort intresse hos människor för schweiziska premiumostar och deras exceptionella kvalitet. Dessutom har varje ostsort en egen historia att berätta och det blev upprinnelsen till Terroir Suisse.

Miljön och människorna
En altitud lägre eller högre är avgörande, liksom en solsida, en dalgång, tillgången till en bäck eller en speciell ört. I de schweiziska alperna lever växter, djur och människor i samklang med naturens krav på anpassning, en blandning av symbios och regelrätt kraftmätning.

Växternas egenskaper och näringsinnehåll har utvecklats under lång tid liksom djuren har utvecklats för att överleva i den stundtals hårda alpmiljön, som kan vara både krävande och svårtillgänglig, samtidigt livgivande och bedövande vacker. Här har mjölkbönder och lokala osttillverkare i generationer producerat världens kanske bästa ostar. Råvarornas höga kvalitet, närheten mellan bonde–ysteri och inte minst innovationslusten, resulterar i unik kvalitet och bred variation.

Mjölken i centrum
Den opastöriserade mjölken spelar huvudrollen i våra produkter. Men också den friska alpluften, de frodiga ängarna med alpörter, det klara vattnet i bäckarna och inte minst den unika jordmånen, terroiren – allt har betydelse för mjölkens smak och karaktär. Man behandlar mjölken varsamt och med respekt och utfodrar korna endast med friskt hö och utan ensilage. När det handlar om att skapa ost av världsklass är det egentligen enkelt och självklart, men ändå så svårt. Det är som med allt annat, det finns inga genvägar.

Terroir Suisse arbetar direkt mot producenterna i Schweiz och gör ett urval av ostar av allra högsta kvalitet för export. Terroir Suisse är din garant att få ta del av de bästa smaksensationerna från Schweiz.

Luften. Jorden. Gräset. Osten.

11.9.2014, Beromünster LU - Käseexporteur Christian Ekberg im Lager der Intercheese AG in Beromünster. Bild: Mischa Christen

              Bild: Mischa Christen